STIPS: Skuplji tovljenici u Vojvodini, a jagnjad u Čačku

Tokom protekle nedelje reporeteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležili su u klanicama Južno-banatskog regiona  rast otkupne cene tovne junadi, preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 330 dinara za kilogram, uz slabu ponudu i mali broj otkupljenih grla.

Priplodne krave bile su jeftinije na pijaci žive stoke u Kragujevcu,  dominirao je iznos od 240.000 dinara po grlu, a ponuda je bila slaba, kao i mali broj prodatih grla. Tovni bikovi  preko 500 kilograma bili su jeftiniji u klanicama  Nišavskog regiona, otkup se najčešće odvijao po ceni od 330 dinara za kilogram.

U odnosu na prethodnu sedmicu u klanicama na području Braničevskog regiona nije bilo promene kod svih vrsta stoke.

Otkupna cena teladi SM rase  do 160 kilograma bila je 550, a tovne junadi  od 350 do 480 kilograma 500 dinara za kilogarm. Za krave za klanje SM rase odgajivači su dobijali 220 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu  ponuda i cene teladi, tovne junadi i krava za klanje bile su na prošlonedeljnom nivou

Rast cena obe kategorije prasadi zabeležen je  na pijaci žive stoke u Čačku, kupci su za grla  do 15 kilograma trebali da izdvoje 350 , a od 16 do 25 kilograma dominirao je  iznos od 320 dinara za kilkogram.

U klanicama  Južno-banatskog regiona registrovan je rast otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma,  dominirao iznos od 270 dinara za kilogram. Prasad,  od 16 do 25 kilograma, bila su skuplja u odnosu na prethodni period, na pijaci žive stoke u Kragujevcu, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram. Za razliku od njih jeftinije su bile krmače za klanje, promet se najčešće odvijao po ceni od 180 dinara za kilogram.

Klaničari sa područja Šapca i okolnih mesta po višoj su ceni otkupljivali su tovne svinje  od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram. Otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma bila je niža u klanicama  Nišavskog regiona. otkup se najčešće odvijao po ceni od 320 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Čačka zabležili su na pijaci žive stoke rast  cene jagnjadi na dominantnih 400 dinara za kilogram . Na pijaci žive stoke u Kragujevcu  takođe je zabeležen rast prodajne cene jagnjadi na 400 dinara za kilogram. Za razliku od njih niže su bile cene jaradi 200  i ovaca, 160 dinara za kilogram.

Dominantna otkupna cena šilježadi na stočnoj pijaci u Leskovcu iznosila je 240 , dok je u kategoriji ovaca  cena bila 200 dinara za kilogram. Mogla su se pazariti i jagnjad po dominantnoj ceni od 400 , dok su jarad  koštala 300 dinara za kilogram. Za ovce su kupci trebali da izdvoje 150, dok je u kategoriji koza dominirao iznos od 120 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu,  bila su skuplja jagnjad, dominirao  je iznos od 400 dinara za kilogram. Zabeležen je, takođe, i rast prodajnih cena ovaca,  najčešće mogle pazariti za 220 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu izostala je prodaja prasadi i ostalih kategorija svinja zbog bolesti Afričke kuge. Klanice sa ovog područja, takođe nisu  otkupljivale svinje iz istog razloga.

B. K.