STRUČNJACI UPOZORILI: Humus na orancima u Sremu za pola veka smanjen 50 odsto

Zemljište kao jedan od najvažnijih neobnovljivih prirodnih resursa ima direktan uticaj na ruralni i ekonomski razvoj i očuvanje prirodnih ekosistema. U Sremu je, pokazala su istraživanja, kvalitet zemljišta još uvek dobar, ali je u  poslednjih pol veka zemljište izgubilo oko 50 odsto od svoje prirodne plodnosti, rekli su u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sremska Mitrovica.

„Humus je nekad bio zastupljen u procentu i do  pet, a sad je dva do tri odsto ali postoje delovi u staropazovačkom ataru, gde ima humusa i do četiri odsto“, rekla je Jelena Popović, rukovodilac Laboratorije i kvaliteta u Poljoprivrednoj stručnj službi Sremska Mitrovica.

Intenzivna obrada zemljišta utiče na njegovu degradaciju i zato je važno redovno proveravati  kvalitet, shodno tome preduzimati dalje mere prihrane i zaštite useva, savetuje Marko Đuričić, rukovodilac biljne proizvodnje u Poljoprivrednoj stručnj službi Sremska Mitrovica. Takođe je, naglasio je, potrebno unositi što više organskih đubriva, i ne paliti već zaoravati žetvene ostatke a mineralna đubriva primenjivati prema preporuci stručnjaka, preneo je portal Vojvođanske vesti

B. K.