SUBOTICA: Povoljan sadržaj azota pod pšenicom, za prihranu potrebno manje đubriva

Foto: Pixabay

Poljoprivredna stručna i savetodavna služba u Subotici počela je minule nedelje sa uzimanjem uzoraka zemljišta pod ozimimim strninama na području ovog grada kako bi obavila analize prisustva nitratnog azota u zemljištu.

Na osnovu prvih tridesetak uzoraka, stručnjaci službe ocenjuju da je sadržaj azota pod pšenicom oko 150 kilograma po hektaru, što znači da će za prihranu biti potrebno mnogo manje azota nego prošle godine.

„Posmatrajući padavine tokom letnjih meseci, može se uočiti korelacija jer upravo 2022. godine tokom letnjih meseci smo imali najmanje padavina, svega 80 litara, dok smo u ovim prethodnim godinama, kada je sadržaj azota u ovo doba bio preko 150 kg imali letnje padavine od 140 do 200 litara. Upravo iz ovih razloga je sadržaj azota sada veći“, rekao je za RTV direktor ove službe Damir Varga.

Rezultati analiza su šaroliki. Na pojedinim parcelama neće biti uopšte potrebna prihrana, dok je na nekim potrebno prihraniti ozime strnine sa više od 90 kilograma đubriva po hektaru. Stručnjaci skreću pažnju da na parcelama u blizini farmi, gde se češće iznosi stajnjak, gotovo da i neće biti potrebna prihrana tokom zimskih meseci.

B. K.