Počeo Zimski popis ptica vodenih staništa

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i ove godine, od 9. do 31. januara, organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC).

Društvo poziva sve zainteresovane  da uzmu učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, započetoj1966. godine.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima. Posebnu pažnju  posvetićemo obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji kako bismo održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke“,  rekao je Marko Šćiban iz DZPPS-a, koordinator ovog popisa.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode. Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i ostale ptice koje borave na vodama ili uz njih.

Podaci koji se prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija „Wetlands International“. Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica kojio traje do 15. Januara.

B. K.