„Šumadijska šljivovica“ iz Rače prodata na svetskoj aukciji za 15 hiljada evra

Destilerija „Emperus“ kod Rače kragujevačke proglašena je za treću najmoderniju destileriju na svetu dok u Evropi drži prvo mesto. Jedina za sada proizvodi rakiju sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije, „Šumadijsku šljivovicu“, a takođe drži rekord u kategoriji najskuplje prodanog pića iz Srbije, objavila je RTV.

Proizvodnja rakije u destileriji „Emperus“ nastavak je porodične tradicije domaćina Senića iz rodnog mesta vožda Karađorđa koja je otpočela 1935. godine.

Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

Spoj tradicionalne recepture koja se prenosila sa generacije na generaciju dovela je do toga da „Emperus“ ima najbolje ocenjenu srpsku rakiju i da je na svetskoj aukciji proda za skoro 15 hiljada evra.

Pored zaštićenog geografskog porekla, najskuplje prodane i najbolje ocenjene srpske šljivovice svih vremena „Emperus“ ima i brojne nagrade za najbolju rakiju od dunje.

B. K.