SVILAJNAC: Zadruga „Resagro“pokrenula planatažni uzgoj trnjina

trnjine

U selu Dublje kod Sviljanca Poljoprivredna zadruga„Resagro“  pokrenula je  planatažni uzgoj pomalo zaboravljene trnjine. Pet poljoprivrednih proizvođača odlučilo je da udruži snage  u proizvodnju ovog voća, a pridružilo im se desetine kooperanata. Oni od danas retkog voća na domaćem tržištu proizvode slatko koje zbog dobrih svojstva zovu i „srpskom aronijom“.

Kako to rade, pokazuju i priznanja za svoje slatko od trnjina, na Beogradskom sajmu gde su se prvi put pojavili sa ovim proizvodom.

„Slatko pravimo na stari, tradicionalan način, bukvalno na šporetu „smederevcu“. U 2022. godini smo proizveli 1.200 teglica ovog jedinstvenog. Zbog velike tražnje u PZ  „Resagro“  odlučili su da u ovoj godini naprave još jednu plantažu trnjina, kao prvu u Srbiji jer plodovi trnjine su dosad pribavljane sa samoniklog bilja“, rekao je Dragan Vekić, direktor zadruge, za AgroTV dodajući  da se nada pomoći Ministarstva poqoprivrede  da trnjina postane gajena biljka.

U PZ „Resagro“ su uvereni da će sa novim plantažama  zadržati i ljude na selu, da mogu da ostanu da  žive i rade i imaju sigurnost u plasmanu onoga što proizvode.

B. K.