Kruševac: Za nabavku goveda mlečne rase gazdinstvima po  200.000 dinara

Foto: Pixabay

Budžetski fond za razvoj poljoprivrede podržava poljoprivrednike sa područja Kruševca kroz 11 mera, za koje je ove godine ukupno predviđeno 57 miliona dinara, tri više nego lane. Grad  je uveo i novu subvenciju u okviru mera finansijske podrške poljoprivrednicima. Reč je o sredstvima za nabavku kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa goveda. 

„Na taj način  želimo  da  pomognemo poljoprivrednicima, koji se bave proizvodnjom mleka i popravimo njegov kvalitet. Radi se  o subvencijama od po 200.000 dinara po gazdinstvu“, rekao je za portal Agromedija pomoćnik gradonačelnice Kruševca za poljoprivredu, Marko Knežević .

Do uvođenja ove  subvencije za stoačre došlo je  na sugestiju proizvođača.

„Uveli smo praksu da svake godine u oktobru održavamo sastanak sa poljoprivrednicima i predstavnicima poljoprivrednih Udruženja i razgovaramo o  tekućim problemima i kako da ih rešimo. Slušamo njihove predloge  pa  smo tako   odlčučili  da uvedemo meru za nabavku kvalitetnih grla goveda“, objasnio je Knežević.

Borjan Simonović iz Sebečevca, predstavnik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase „Rasina“, koje ima 24 člana, rekao je da su mere i komunikacija sa nadležnim gradskim službama dobre, ali je naveo da bi budžet Grada za poljoprivredu trebalo da bude znatno veći. Kao moguće nove mere podrške naveo je ulaganje u edukaciju poljoprivrednih proizvođača i organizovanje odlaska, posebno mladih poljoprivrednika, u posetu evropskim stočarima, što bi doprinelo usvajanju novih znanja i tehnologija.

Grad je ove godine  za meru investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava  predvideo ukupno 26,5 miliona dinara, pet miliona više nego lane. Prvi konkurs za subvencije u okviru te mere biće raspisan 15. marta, a drugi  početkom septembra.

„Prošle godine  više od 80 gazdinstava dobilo je podršku u okviru te mere u oktobru“, istakao je Knežević.

B. K.