Tanasković: Bez bojazni za nestašicu svinjskog mesa, šteta od poplava i oluje biće nadoknađena

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

„Apelovala sam već nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju naplatu od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu“, rekla je ministarka.

Istakla je da su inspekcije počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

Kada je reč o proceni štete od  poplava istakla je da je sve popisano u celosti i da se sada radi na popisivanju štete od oluje.

„Vojvodina je ozbiljno stradala u oluji i čekamo iznos štete. Procenjuje se da je samo u Šidu 14 miliona evra šteta u voćnjacima.  Što se tiče nadoknade same poljoprivredne proizvodnje, dobili smo jednu subvenciju od 300.000 evra i sada smo u fazi administrativnog regulisanja svega toga, dodelićemo vaučere najugroženijim opštinama, ima ih 10, kao i najugroženijim poljoprivrednicima koji su izgubili sve što su obrađivali“, rekla je Tanaskovićeva i istakla da  će za to moći da kupe nove plastenike, seme, đubrivo kako bi obnovili svoju proizvodnju.

B. K.