Tanasković: Malini cenu određuje tržište, a ne država

Maline srpsko crveno zlato

Otkupnu cenu maline može da definiše samo tržište, a sve drugo bi bilo iznuđeno i ishitreno od strane države, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković  gostujući na RTS-u.

Govoreći o ceni maline rekla je da ovo prva godina kada država nije počela da se bavi malinom u vreme berbe već mnogo ranije.

„Vlada Srbije je, da podsetim, odobrila dve milijarde dinara da mali i srednji hladnjačari, koji nisu isplatili malinu iz prethodnog roda, mogu da uzmu kredit u zalogu da daju malinu, čiju smo vrednost procenili na 300 dinara, i da isplate primarne proizvođače“, rekla je ministarka.

Ocenila je da su to bili uslovi da bi u novi rod moglo da se uđe što rasterećenije i da otkupnu cenu maline definiše tržište, te da bi sve drugo bilo iznuđeno i ishitreno.

Na pitanje kolika je mogućnost države da utiče na hladnjačare, ministarka je rekla da država pravi ambijent time što kontroliše kvalitet, uređuje sistem, prati šta ulazi u zemlju i kakvog je kvaliteta.

„To je ambijent koji država pravi. Država ne može da odredi cenu već isključivo tržište. Ne možete vi reći jednom privatniku moraš da platiš toliko, a prodaćeš za toliko, jer on traži svog kupca i sam ugovara“, rekla je ministarka.

B. K.