Tanasković: Na pomolu rešenje za cenu maline, uskoro i za pšenicu

Maline srpsko crveno zlato

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković izjavila je za RTS da je već počela realizacija mera predviđenih nedavno potpisanim Sporazumom o saradnji sa poljoprivrednicima, i istakla da su toku intenzivni razgovori kako bi se našlo rešenje za otkup maline, ali i modeli za premošćavanje situacije na tržištu pšenice.

Istakla je da je dogovoreno da se tokom naredne nedelje održi sastanak sa Udruženjem „Žita Srbije“, u kojem su naši najveći izvoznici.

„Videćmo sa njima šta oni kažu i kakvi su njihovi predlozi za rešavanje ove dosta komplkovane situacije“, dodala je ministarka.

Kada je reč o malini, čija je otkupna sezona na pragu, Tanasković je naglasila da je država što se maline i malinara tiče uradila dosta stvari.

„U januaru smo doneli moratorijum na postojeće kredite koji je produžen za 12 meseci. Nakon toga, pre nekoliko nedelja doneli smo zaključak na Vladi po kojem će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve hladnjačare male i srednje koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda mogu da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, država će subvencionisati deo kamate“, objasnila je Tanasković uz najavu da će razgovori sa proizvođačima i hldnjačarima biti  nastavljeni u ponedeljak 12. juna i da veruje u pozitivan ishod.

B. K.