Tanasković: Nastavalja se provera parcela prijavljenih za subvencije na e-Agrar

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković potrvdila je u razgovoru za Eeuronws da je utvrđeno da su neki nazovi poljoprivrednci imali parcele koje nisu obrađivali, a uzimali su subvencije za biljnu proizvodnju. Rekla je da je kontrolisana 101 parcela, i da su na 99 uočene nepravilnosti, od čega je 81 parcela bila potpuno nepoljoprivredna.

„U međuvremenu iskontrolisane su još 43 parcele, od čega 39 je bilo u nepravilnosti. To znači da je neverovatno kakva  moć spekulacija i izvrtanja realnosti kod nas postoji. To rade ljudi koji nisu poljoprivrednici i oni su u e-Agraru prijavili parcelu na kojoj je šuma. Ko zna koliko dugo su uzimali novac iz sredstva budžeta, a nisu se bavili poljoprivredom na toj parceli? Ne može se reći da su slučajno pogrešili jer je rok za prijavu bio kratak“, rekla je Tanasković.

Na pojedine komentare da se poljoprivredom uglavnom bave stariji ljudi, i da je u pitanju možda greška jer nisu toliko vični kompjuteru i programima, Tanasković kaže da te tvrdnje ne stoje.

„Prvo, ti poljoprivrednici su dolazili ili u stručnu službu, ili je dolazio neko mlađi ko je prijavljivao. Tvrdim da u Srbiji nema poljoprivrednika koji ne zna gde šta gaji. Ti poljoprivrednici neće biti kažnjeni, ako gaje kukuruz, a kažu da je pšenica jer je na pola parcele tako… Oni nisu predmet provere“, kaže Tanasković.

Po zakonu, dodaje, poljoprivrednici su  morali  svaku promenu kulture da prijave upravi za trezor.

„Sada imamo 303.000 subvencija po hektaru, pa nije moguće da inspektori svaki provere. Ovo je maltene 99% tačno, jer mi imamo snimak koji je napravljen u ratarskoj sezoni, u odnosu na ono što je prijavljeno u e-Agrar, i inspektor utvrđuje stanje na licu mesta. Gde god postoji da se obrađuje parcela, a nije ono što je prijavljeno, dobiće da se  to ispravi do 31. decembra“,kaže Tanasković.

Za one koji ne obrađuju, a prijavili su se za subvencije jer im se u katastru to vodi kao poljoprivredno zemljište, situacija je drugačija.

„Ta gazdinstva su i otvarana da bi dobili subvencije. Prvo će ići u pasivan status na tri godine, a onda upravni postupak i sve ono što iz zapisnika proizilazi“, kaže ministarka uz napomenu da se trenutno kontroliše 686 parcela i da će se narednih 7-10 dana imati i za njih izveštaj“, zaključila je Tanasković.

B. K.