Tanasković: Uskoro konkretni iznosi podrške za proizvođače mleka

Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je, povodom protesta mlekara u Beogradu, da su mere za pomoć stočarstvu jedan od prioriteta, kao i da su u toku proračuni i da će Ministarstvo ovih dana izaći sa konkretnim iznosima podrške.

Tanasković je za Tanjug rekla da su proteklih nedelja razgovarali sa svim proizvođačima koji su bili spremni da razgovaraju, a da su u protestu, ispred Ministarstva poljoprivrede,  bili ljudi koji su odbili razgovore.

Navela je da je za državu ove godine jedan od strateških ciljeva razvoj stočarstva, a pre svega mlečnog govedarstva. Ocenila je da je sve što je pravno izvodljivo od zahteva proizvođača mleka već i urađeno i navela da je izvoz dozvoljen.

Kada je reč o uvozu mleka, rekla je da ga je nemoguće zabraniti, ali da će država pojačati kontrolu.

Ukazala je da se razmatralo i povećanje premija sa 10 na 20 dinara za litar mleka, ali da je proizvođačima objašnjeno da korist od toga na kraju ima mlekarska industrija kao i da je za proizvođača bolja neka druga vrsta subvencija.

Jedan od zahteva proizvođača je i uvođenje zaštitne minimalne cene, a ministarka je rekla da to trenutno u Srbiji ne postoji kao zakonska kategorija.

Dodala je da bi u narednom periodu mogao da se razmotri način kako da se, ako postoji mogućnost, izmeni zakonski okvir u tom pravcu.

B. K.