U Banatu veliko interesovanje za dodelu kuća mladim poljoprivrednicima

U gradskoj kući u Kikindi razgovaralo se o primeni uredbe Vlade Srbije o raspodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća. Rečeno je da u ovom delu Banata za dodelu kuća vlada veliko interesovanje, a da pravo učešća na konkursu imaju mladi poljoprivrednici do 45 godina starosti, kao i mladi bračni parovi, partneri koji žive u vambračnoj zajednici i samohrani roditelji.

„Postoje i dodatni uslovi: da žive na selu ili u gradu u porodičnoj zajednici ili zakupljenom objektu, da mogu da obavljaju posao kojim se bave živeći na selu i da imaju znanje iz oblasti medicine, veterine, poljoprivrede, da su zanatlije ili prosvetni radnici“, naglasio je član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i mesne zajednice Ljuban Sredić.

Objekti koji mogu biti predmet kupovine moraju biti uknjiženi ii bez tereta, odnosno da nisu pod sudskim sporovima i da ispunjavaju uslov da se u njima može stanovati.

Podnosioci zahteva na konkursu apliciraju zajedno sa lokalnom samoupravom.

„Zajednički se popunjava prijavna lista. Uloga grada je da potvrdi ispunjene uslove, odnosno garantuje za podake koji se navedeni u prijavi“, dodao je Sredić

Pre kupovine, utvrđuje se tržišna cena objekta, što je takođe obaveza lokalne samouprave.

B.K.