U Srbiji više od 50 sorti paradajza, seme većinom iz Holandije

U Srbiji se najviše jede hibridni paradajz čije seme uglavnom uvozimo iz Holandije, Italije i Španije, a gaji se oko 50 raznih vrsta. Najpoznatiji hibridi na našim pijacama su „anđelina“ i „rio grande“. Od sortnih su najbolje, ali i najskuplje, „volovsko srce“ i „roma“, koja važi za jednu od najslađih.

Naše sorte poput „jabučara“ možemo još naći u baštama po selima ili na domaćim institutima, ali to su male količine. Tako ćemo na tržnicama i u velikim marketima pre pazariti „nugget“, „korado“, „amati“ ili neku sličnu hibridnu vrstu.        

Kako kaže agronom Milan Karas poslednjih godina među potrošačima sve je popularniji čeri paradajz, po gramaži mnogo manji od običnog, ali po ukusu mnogo slađi.

„U poslednje vreme pojavljuje se paradajz koji ima pink boju i pre se isključivo jeo u Japanu. Ovde sada polako nalazi tržište i u Srbiji jer je dosta ukusan, sličan je „volovskom srcu“. Cena paradajza varira iz godine u godinu. Na tržište prvo dolazi rani paradajz iz leskovačke i moravske kotline, pre toga uvozimo iz Albanije i Makedonije i plaćamo ga između 70 centi i jednog evra po kilogramu. Poslednje dve godine cena paradajza je dobra“, rekao je Karas za Blic.

B. K.