U Šumadiji bolji prinos suncokreta, soje i kukuruza od strnih žita

Za jare ratarske kulture u Šumadiji ova godina je bila dosta povoljnija. Suncokret, soja i kukuruz su u odnosu na strna žita bolje prošli. Prinosi kukuruza se kreću između sedam i jedanaest tona po hektaru dok je prinos suncokreta oko tri tone.

Tradicionalno i u Šumadiji kraj ratarske sezone se obeležava Danom polja na kome se okupe poljoprivrednici da pogledaju na ogledu predstavljanje različitih hibrida, grupa zrenja i semenskih kuća. Svi se slažu u tome da je ova godina bila daleko povoljnija za jare ratarske kulture za razliku od strnih žita.

„Zadovoljan sam prinosom kukuruz je dosta bolje prošao od pšenice. Ipak teško da će ovaj prinos izvući ratarsku godinu zbog svih parametara, ali opet je bolje što je rodio kukuruz nego da je i on prošao kao pšenica“, rekao je za RTV poljoprivrednik Marko Kostić iz sela Malo Krčmare. 

Veći prinosi kukuruza od prosečnih, koji se kreću između sedam i jedanaest tona po hektaru  obradovali su poljoprivrednike u Šumadiji zbog teškog početka sezone i loših prinosa strnih žita.

B. K.