Na njivama je u toku berba paradajza za preradu, i taj posao je poranio. Potražnja je kaže velika, ali su vremenski uslovi doprineli da roda skoro da više nema.
Milan Arsenijević iz Rumenke ima dva jutra, očekuje rod od 40 tona po jutru.
„Kompletna je površina pod zalivnim sistemom kap po kap tako da je bilo malo češće zalivanja, ali nije problem. Održali smo ga kvalitetnim, zdravim i ovaj veliki je rod. Mislim da je ovo jedna od rekordnih godina kod nas. Puno rada, pravovremeno tretiranje protiv bolesti, zaštita, adekvatna prihrana“, navodi Arsenijević za RTS.
Sve što proizvedu na njivi Arsenijevići prerade u sopstvenom pogonu. Time zaokruže ciklus proizvodnje i obezbede sigurno tržište.
„Prvo kvalitet, a drugo sigurnost u proizvodnji. Znam šta proizvodim, kad sam prskao, koliko sam tretirao taj proizvod i svi naši kupci su kućni kupci“, kaže Arsenijević,.
Po površini koju zauzima od 7.350 hektara paradajz je četvrta povrtarska kultura u Srbiji. Uglavnom se potroši kao svež, a za razne vrste prerade što donosi veću zaradu se zaseje nešto manje od 500 hektara.
B. K.