Udruženje “Agroprofit”: Cena domaće junadi porasla, klaničari podneli zahtev za uvoz

Ovih dana  cena žive junadi u otkupu je porasla. Klaničari i nakupci do sada su kvalitetnu junad kupovali po ceni 2,90-3,00 evra za kilogram “žive mere” iako u maloprodaji cena junatine košta za 3,50 evraza kilogram. Udruženje „Agroprofit”, koje okuplja odgajivače tovnih rasa, u više navrata je preporučilo farmerima da obustave prodaju i sačekaju period kada će potražnja kvalitetne junadi porasti, objavio je portal Agroservis.

Minula nedelja je uticala na povećanje cena, jer su farmeri shvatili da je junadi sve manje u ponudi i da prerađivači u dužem periodu drže visoke cene svežeg junaćeg mesa. Klaničari odavno prodaju cenu mesa prve klase i po 1.200 dinara za kilogram. Za razliku od farmera, oni ne gube profit. June od 620 kg žive mere ima najmanje 350 kg svežeg mesa, a u toj količini je oko 175 kg mesa prve klase. Sa prodajom te količine klaničari ostvaruju prihod od 1.700 evra, što je dovoljno za pokrivanje troška nabavke od 2,90 evra.

Među farmerima tovljačima junadi poslednjih dana pronela se vest da su pojedini klaničari podneli zahtev za uvoz zamrznutog kravljeg i junećeg mesa. Reč je o količinama koje su daleko iznad klaničnih potreba za ovim mesom, koje koriste za pripremanje suhomesnatih proizvoda. Uvoz ovog mesa, koji nije moguće kontrolisati u prodaji, našao bi se i u vitrinama kao sveže meso, što bi umanjilo kupovinu junadi od domaćih farmera. Argentina, Brazil i Australija, bez razlike na udaljenost, još uvek dominiraju sa ponudom jeftinog mesa u Turskoj i Grčkoj, kao i u siromašnim zemljama Bliskog istoka.

Broj tovljača u Srbiji znatno je smanjen, ali oni koji su nastavili ovaj posao uz velike troškove žele da ostvare realnu cenu u prodaji.

B. K.