Udruženje “Agroprofit”: Obezbeđen izvoz junadi i goveđeg mesa u Albaniju

Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada i Industrija mesa Kazazi iz Drača (Albanija) i postigli su dogovor o izvozu žive junadi i goveđeg mesa u ovu zemlju.Klaničari iz Albanije proteklih dana obišli su više farmi u Srbiji i, kako su istakli, veoima su zadovoljni ponudom.

Dogovoreno je plaćanje žive junadi i mesa pre isporuke, a počeće sa izvozom 40-60 junadi nedeljno. U ovom poslu na početku učestvuju farmeri članovi Proizvodne grupe u Udruženju „Agroprofit”, koji trenutno u tovu imaju oko 4.100 junadi. Početak izvoza očekuje se u drugoj polovini marta kada Udruženje odabere pouzdanog izvoznika i klaničara.

Udruženje “Agroprofit”  sprovelo je detaljnu analizu troškova tova i uticaj najnovijeg povećanja cena žitarica na cenu junadi, a sagledane su i zalihe farmera u hrani. U ovom času odgajivačima se predlaže da, ako imaju zaliha hrane od prošle godine, ne prodaju goveda dok se rast cena žitarica ne zaustavi. Ova pauza u prodaji biće od koristi da se proveri sa kojom prodajnom cenom se mogu pokriti troškovi ulaganja i nabavke teladi. Najlošija varijanta je, smatraju u Udruženju kada se utovljeno june proda, a farmer nema novac da obnovi tov.

B. K.