Udruženje „Agroprofit“: Za veći tov junadi potrebno partnerstvo stočara i industrijskih klanica  

Govedarstvo u Srbiji je već duže vreme u ozbiljnoj krizi. Uzgajivači sve češće odustaju i od proizvodnje mleka i od tova junadi. Stručnjaci upozoravaju da u našoj zemlji ukupno ima oko 320.000 krava, bikova, junadi i teladi zajedno zbog čega su stočari koji i dalje ostaju u ovoj proizvodnji prinuđeni da grla uvoze. Predlažu da se osnuju Centar za selekciju bikova i klanica čiji će vlasnici biti upravo farmeri. U suprotnom dozvole za izvoz ovog mesa u, na primer, Tursku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate koje je država obezbedila ostaće neiskorišćene, jer nemamo količinu koju bismo mogli da ponudimo ozbiljnim kupcima.

 Iz Udruženja „Agroprofit“ upozoravaju da je ove godine situacija u tovnom govedarstvu lošija nego prethodne, iako se broj tovnih rasa povećava,

„U ovom trenutku mi nemamo veću ponudu za utovar na brod,  ni minimalnih 2.000 junadi. To se nikad nije dogodilo u Srbiji. Bilo bi od izuzetne koristi da se poveća stručnost i kompetentnost Ministarstva poljoprivrede u sektoru stočarstva, jer od dosadašnjih lutanja nemamo koristi – od uvoza mleka, mleka u prahu, kašnjenja isplata“,  rekao je za RTS Čedomir Кeco, predsednik Udruženja „Agroprofit“ u Novom Sadu.

Da bi se zaustavio pad broja goveda, iz ovog udruženja predlažu program koji podrazumeva sistem krava–tele i vezivanje za velike industrijske klanice na bazi partnerstva, a ne po zakonu ekonomski jačega. Tu je i zaokruživanje ciklusa od pašnjaka do junećeg mesa za kupca u režiji farmera.

„Apelujemo na nadležne da zaustave preoravanje pašnjaka u Vojvodini. Naši programi su vezani za korišćenje pašnjaka najmanje šest ili sedam meseci tokom godine. Potrebno je i da se formiraju regioni za plansku ispašu steonih junica i krava iz onih oblasti gde tokom leta nema dovoljno trave“, ističe Кeco.

B. K.