Unija pekara Srbije: Brašna ima dovoljno, bez poskupljenje hleba i peciva

Blokada crnomorskog sporazuma i pometnja na berzama za sada nisu uticale na cenu brašna, tako da nema razloga ni za rast cena hleba i peciva, rekao je za Politiku Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

„Prema onome što smo pratili, došlo je do rasta cena žita za svega jedan do 3 odsto na berzama kao posledica  blockade sporazuma. To nema znatan uticaj na naše tržište“, naglasio je Pralica dodajući da su robne rezerve napravile dobar potez što od poljoprivrednika otkupljuju 200.000 tona po ceni od 25 dinara.

Pralica ističe da se ne očekuj da će cena brašna skočiti u nekom doglednom periodu jer je mnogo ukrajinske pšenice stiglo u Evropu.

„Naši ratari do sada nisu hteli da prodaju žito za 20 dinara, koliko su im nudili trgovci, jer je to ispod njihovog ulaganja. Posle intervencije države očekujemo i da će cena kod nas na berzi doći do 25 dinara“, naveo je Pralica.

Kada je reč o ceni hleba i peciva napomenuo je da sve ostaje isto, jer ova poslednja pomeranja na tržištu ne utiču na kalkulacije pekara.

B.K.