Uprava za veterinu: Za subvencije po grlu stočari moraju da ažuriraju podatke o životinjama

Foto: Pixabay

Uprava za veterinu Minisarstva poljoprivrede, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, pozvalo je sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, da ih obavezno registruju u Centralnoj bazi podataka koja se vodi u ovoj upravi.

Pri registraciji, svako gazdinstvo dobija svoj jedinstveni dvanaestocifreni identifikacioni broj – HID broj pod kojim se vode se podaci o svim obeleženim životinjama na gazdinstvu. U slučaju da se životinje nalaze na različitim mestima gazdinstvo može imati više HID-ova.

Osnovni razlog za registraciju gazdinstva je praćenje kretanja životinja, sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kao i regulisanje prometa i proizvodnje mesa i mleka.

„U procesu uvođenja eAgrara važno je istaći da će se prilikom ostvarivanja prava na subvencije priznavati stanje koje se vodi u zvaničnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kada su u pitanju životinje, te je iste potrebno od strane vlasnika proveriti i ažurirati u saradnji sa veterinarskim stanicama na toj teritoriji. Shodno navedenom, potrebno je pored HID broja navesti i broj poljoprivrednog gazdinstva i imati obeležene i u Centralnoj bazi evidentirane životinje po osnovu kojih se  ostvaruje pravo na subvencije“, akaže se u saopštenju Uprave za veterinu.

B. K.