VALJEVO: Za podsticaje poljoprivrednicima izdvojeno 75 miliona dinara

Foto: valjevo.rs

Za podsticaje u poljoprivredi, koje grad Valjevo preko preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline’’, opredeljuje u okviru programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, konkurisalo je blizu 800  poljoprivrednika. Opredeljna sredstva od 75 miliona dinara, namenjena  uglavnom za mere direktnih plaćanja gazdinstvima, kreditnu podršku, mere ruralnog razvoja  i posebne podsticaje.

Po rečima direktora „Agrorazvoj – valjevske doline’’ Dragutina Kuzmanovića, poljoprivrednici su uglavnom konkurisali za dobijanje sredstva za priključnu mehanizaciju, sadni materijal, opremu za pčelarstvo i navodnjavanje. Za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, izdvojeno je najviše novca, čak 33, 2 miliona dinara. Podneto je blizu 550 zahteva od kojih je do sada pozitivno rešeno 333 i već isplaćeno.

Od ove godine novina je subvencionisanje iskopavanja bunara, kako bi se rešio problem bezvodnosti u valjevskim selima a za šta je opredeljeno 15 miliona dinara. Po jednom zahtevu biće isplaćeno 400.000 dinara, a na javni poziv za dodelu ovih sredstava pristiglo je 30 zahteva poljoprivrednika.

B. K.