Vinski turizam sve više prisutan u Šumadiji 

Foto: Pixabay

Šumadija kao vinska regija sve više dobija na značaju, a hektari pod vinogradima se svake godine uvećavaju. U Topoli koja je najpoznatija po vinarijama vinogradi su dobro podneli aprilske mrazeve, međutim nešto hladniji maj trenutno ne odgovara vinovoj lozi, ali uprkos tome proizvođači se i ove godine nadaju dobrom rodu.

Poslednjih godina vinari iz Topole sve više ulažu u samu proizvodnju i opremanje degustacionih sala što doprinosi i razvoju vinskog turizma.

„Kvalitet se podiže iz godine i godinu, sve vinarije vode računa  i o ambalažama, buteljkama i marketingu. Dosta sajmova se održava, skoro svaki grad ima svoj festival vina, što je  dobro a samim tim to utiče i na potrošnju vina koja se povećava iz godine u godinu. Kapacitet moje vinarije je  nekih 35.000 litara, a planiram da širim zasade a samim tim i proizvodnju „, rekao je za RTV  Nemanja Arsenijević, jedan od većih proizvođača iz sela Vinča kod Topole koji će narednih godina, uz već 13 postojećih, zasaditi  još četiri hektara pod vinovom lozom.

B. K.