Više od 5 000 zaparloženih oranica u zakupu

Više od 5 000 hektara zaparloženog zemljišta država je u poslednje tri godine dala u zakup. Investitori su na toj zemlji uložili u podizanje zasada voća i vinove loze.

Svi poljoprivrednici koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo mogu da konkurišu za uzimanje u zakup ovih oranica.

Zemljište se u zakup izdaje na osnovu javnog konkursa koji oglašavaju jednice lokalne samouprave, za zemljište na svojoj teritoriji, a proces izdavanja je digitalizovan – rekao je za Novosti Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Poljoprivrednici koji su zainteresovani za uzimanje u zakup takvih oranica su dužni da prilože potvrdu iz registra poljoprivrednih gazdinstava koju izdaje Uprava za trezor da su nosioci gazdinstva u aktivnom statusu. Početna cena zakupa je nula dinara, a tolika i ostane ukoliko neko ne ponudi više. Ova cena važi samo za prvih pet godina, koliki je i rok da se zemljište stavi u funkciju. Posle toga, plaća se drugačije, a to zavisi od površine koja je uzeta u zakup.

Za površine manje od 10 hektara, kako je rekao Lakić, plaća se zakupnina, koja je za 10 odsto manja, od prosečne cene arende u tom mestu.

Izvor: Novosti