VLADA SRBIJE: Postignuta saglasnost oko ključnih zahteva ratara

Foto: Pixabay

Nakon maratonskih pregovora Vlada Republike Srbije postigla je dogovor sa svim udruženjema poljoprivrednika oko njihovih zahteva što je dovelo do prekida višednevnih protesta i uklanjanja traktorskih i drugih barikada na ulicama Novog Sada, Subotice, Požarevca, Rače Kragujevačke…

Prema finalnom dogovoru koji je parafiran u Vladi Srbije, konačna cena suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima iznosi 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15.oktobra. Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Kada je u pitanju gorivo, podsticaj u narednom periodu iznosiće 20 dinara po litri, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Dodatno, Vlada se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara detaljnije sa stočarima i njihovim udruženjima. Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

U Vlade Srbije i Ministarstvu poljoprivrede zadovoljni su uspešnim završetkom pregovora s obzirom na postignut visok stepen saglasja. Posebno ističu visok stepen tolerancije, razmevanje i soldarnost poljoprivrednika zbog očuvanja unutrašnjeg mira i stabilnosti.

Da podsetimo, ratari su tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni čime su poljoprivrednci bili nezadovljni. Protesti su nastavljeni, ali je posle višesatnih pregovora ipak pronađeno rešenje.

Na kraju i Vlada Srbije i predstavanci poljoprivrednih udruženja naglasili su da će ubuduće zajedno raditi na svim daljim koracima ka poboljšanju uslova rada poljoprivrednika u Srbiji. Sigurni su, kako je rečeno, da će uz stalnu komunikaciju i redovne sastanke situacije poput ove biti predupređene.

B. K.