Vlada uredbom ograničila cenu hleba „sava“ na 46 dinara do stabilizacije cene pšenice

Foto: Politika

Uredba Vlade Srbije o obaveznim količinama i ograničenoj ceni od 46 dinara za veknu hleba „sava“ važiće sve dok se ne stabilizuju prilike oko cene pšenice, rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić dodajući da je donošenjem Uredbe Vlada Srbije garantovala i stabilnost cena i snabdevanje tržišta.

Istakao je takođe da će preko Unije pekara biti intervenisano brašnom sa povoljnijom cenama od 30 dinara za kilogram što će omogućiti stabilnost proizvodnje hleba.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica očekuje da će do stabilizacije cene pšenice doći za par meseci, a najkasnije do žetve.

„Uredba nije popularna mera, ali nije bilo drugog rešenja da bi se zaštitili građani. Smatramo da uredba nije dugoročna mera, nego je samo adekvatna intervencija“, rekao je on.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da Srbija ima dovoljno pšenice, oko 3,5 miliona tona, a za unutrašnje potrebe godišnje treba 1,7 miliona, te da su rezerve od prošle godine oko 300.000 tona i da građani ne treba da brinu da će biti nestašice brašna.

B. K.