Vlasotince: Pokrenut Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede

Foto: John Deere

Opština Vlasotince, Fondacija “Ana i Vlade Divac” i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su danas ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Vlasotince. Osnivanje fonda je podržao projekat “Velika mala privreda” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ACDI/VOCA.

Vrednost fonda koji je stvoren zajedničkim ulaganjem opštine i fondacije, iznosi 3.000.000 dinara. Na ovaj način poljoprivrednim gazdinstvima se obezbeđuju pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu i sredstva potrebna za modernizovanje i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje. Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

„U našoj opštini, polovina teritorije je poljoprivredno zemljište i zato je veoma važno da, osim subvencija koje daju opština i resorno ministarstvo, možemo da ponudimo još jedan vid podrške našim poljoprivrednicima“, rekao je  predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović  prilikom potpisivanja ugovora izjavi:

Konkurs za zainteresovane poljoprivrednike biće otvoren početkom 2023. godine i objavljen na sajtovima Centar za razvoj i
Fondacije “Ana i Vlade Divac”.

B. K.