Voćari Novog Slankamena jabuke će čuvati solarnom energijom

Udruženje za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine i Zemljoradnička zadruga “Voćar” iz Novog Slankamena, koja okuplja 42 voćara sa teritorije opštine Inđija, zajednički rade na obezbeđenju sredstva za izgradnju solarne elektrane kao i moderne sortirke za jabuke.

„Ove investicije za nas mnogo znače pogotovo što smo sa hladnjačom veliki potrošači električne energije, oko 50.000 evra godišnje. Sa solarnom elektranom imaćemo značajno manje troškove za energiju, samim tim i jeftiniju proizvodnju što nam omogućava da sa cenom budemo  konkurentniji na tržištu“, rekao je Nikola Kotarac, direktor ZZ “Voćar”.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKV Mladen Petković istakao je da voćarstvo poslednjih godina u Vojvodini sve više postaje okosnica razvoja poljoprivrede. Pokrajina kao i Privredna komora Vojvodine prepoznali su taj trend i koliko god je to moguće, pomažu dalji razvoj voćarske proizvodnje.

„ZZ “Voćar” pravi je primer kako treba da izgleda saradnja PKV i zemljoradničkih zadruga u pokrajini. Apelujemo na kompletan zadružni sektor kao i sve poljoprivredne proizvođače, posebno voćare da se ugledaju na novslankamenačke zadrugare kako udruženi, uz adekvatna ulaganje, pronalaze put da održe i osavremene proizvodnju“, rekeo je Petković.

B.K.