Voćari Topole imaju velike štete zbog grada i učestalih kiša

Foto: Wikipedia

Skoro 80 odsto teritorije opštine Topola zauzima poljoprivredno zemljište, od čega je jedna polovina pod voćarskim kultura, a druga ratarskim. Ova šumadijska opština u poslednjih 10 godina i pored ekspanzije voćarstva suočava se sa elementarnim vremenskim neprilikama, padavinama, gradom, poplavama što utiče na sam kvalitet ploda i prinosa.

Ne pravi samo kiša problem voćarima u Topoli. Beliki broj voćnjaka pogodio je ove godine i grad pa je ceo rod jabuka u jednoj od parcela propao. Opština Topola svake godine izdvaja sredstva iz budžeta za pomoć voćarima. Međutim štete su velike, pogotovo tamo gde je nekoliko dana padalo i do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

„Najviše su stradale  trešnja, jagoda, a veliki je znak pitanja šta će biti sa višnjom zbog velike količine padavina Što se tiče same štete unazad od 2013. ne može da  prođe ni jedna godina da nas ne zakači grad“, rekao je za RTV Mirko Radovanović, zamenik predsednika opštine Topola.

I pored svih problema poslednjih godina  cena poljoprivredniog zemljišta je skočila jer dosta mladih ljudi započinje voćarsku proizvodnju baš u ovom delu Šumadije.

B. K.