„Vojvodinašume“: U olujama oštećeno više od 15.000 hektara šume

Nakon dva olujna nevremena krajem jula, prema sadašnjim procenama oštećeno je više od 15.000 hektara hrastovog drveća, izjavio je za Tanjug direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

Prema njegovim rečima, šume su potpuno uništene u Begeču i Bačkoj Palanci, a šteta je velika i u drugim opština u Južnobačkom i Sremskom okrugu.

„Vojvodinašume gazduje na preko 70 odsto šumskog fonda u Vojvodini, a sada imamo 1.300 hektara potpuno devastirane šume. Uglavnom se radi o zasadama topole, a na 15.000 hektara oštećena su i pojedinačna stabla hrasta“, istakao je Kokai.

Devastirane su šume u Begeču i Bačkoj Palanci, mali deo u Kovilju i Titelu, ali malo je zahvaćen i Banat i Bačka. U Sremu je uništeno oko 40.000 kubika topole

Kokai je istakao da je Pokrajinska vlada odvojila je sredstva za meliorizaciju, odnosno obnavljanje oštećenih šumskih područja, a plan je da se u narednom periodu na konkurs za dodelu sredstava prijavi i JP „Vojvodinašume“.

„Vlada je odmah preusmerila 60 miliona kroz konkurs, konkurisaćemo sa ostalim korisnicima za ta sredstva i očekujem da ćemo iz toga moći da nadoknadimo deo finansijskih gubitaka“, zaključio je Kokai.

Za obnovu šumskog kompleksa će, prema rečima direktora, biti potrebne tri do četiri godine, a precizan finansijski plan u ovom trenutku nije moguće utvrditi.

B. K.