Na domaćem tržištu ove jeseni neće biti dovoljno futoškog kupusa autohtone sorte, po kojoj su povrtari iz Futoga nadaleko poznati.
Razlozi za to su klima i što je svega oko 65 hektara ovog proleća posejano, od kojih će rod sa 25 hektara nositi oznaku geografskog porekla
Uprkos tome, kilogram kupusa svežeg i kiselog biće tek malo skuplji nego lane. Kilogram svežeg kupusa futoški povrtari na malo prodaju za 80 dinara, između 40 i 50 dinara naveliko, a kiseli-ribanac za 250 dinara kilgoram.
Pri kupovini, kažu, potrošači treba da obrate pažnju kakav kupus kupuju, pošto se futoška sorta razlikuje od drugih .
„Futoški kupus je belje boje, ovalno-spljoštenog izgleda, težak od 1,5 do 3,5 kilograma i na listovima ima manje žila“, rekao je jedna od najstarijih proizvođača Miroljub Janković za „Dnevnik“.On ističe da svaki poljoprivredni proizvođač ima na pijačnim tezgama i na mestima predviđenim za prodaju ovog povrća naveliko oznaku o sorti. – Na tržištu ima raznog kupusa, ali malo autohtone futoške sorte. Nelojalna konkurencija ga prodaje pod tim imenom, premda, osim po izgledu glavice i po ceni, može se prepoznati da nije pravi, ukoliko košta ispod 80 dinara svež ili na veliko 30 dinara.
B. K.