Vučić: Lažne prijave za subvencije za pola miliona hektara koje se ne obrađuju

Foto: YouTube screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država pre nekoliko meseci povećala ratarima subvencije po hektaru na 18.000 dinara, a da je preko eAgrara i satelitskih snimaka utvrđeno da su podnete lažne prijave za čak pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, što u novcu iznosi oko 80 miliona evra.

„Izašli smo vrednim ratarima u susret, od kojih su mnogi blokirali puteve, iako su mnogi od njih časni i pošteni ljudi. Imamo sada satelit i Biosens institut, proverili smo zahteve za subvencije,  jer imamo 150 miliona evra zahetva samo za ratarske kulture. Utvrdili sm smo da su za pola miliona hektara lažne prijave za obradive površine“, rekao je Vučić.

Objasnio je da su u prijavama prijavljene kulture poput kukuruza, pšenice, uljane repice i slično, iako se na snimcima vidi da je na prijavljenim parcelama gusta šuma u kojoj niko nikada nije ništa posadio ili posejao.

Takođe, istakao je da su se zato pojedini poljoprivrednici bunili zbog eAgrara, ali sve lako može da se proveri.

„Iz vazduha vidimo svaki metar kvadratni, oni ne razumeju da svaku kulturu možemo da proverimo. Zato smo i radili eAgrar“, naveo je Vučić i najavio da će država tih 80 miliona evra dodatno uložiti u subvencije za poljoprivrednike koji rade pošteno, preneo je Tanjug.

B. K.