Muke poljoprivrednika sa cenama: Ove sezone samo šećerna repe isplativa

Foto: Pixabay

Cene poljoprivrednih proizvoda ove godine su takve  kakve su. Na pšenici u kukuruzu poljopprivrednci su sigurno  neće ovajditi. Jedino će, sve su prilike, ruke sa zadovoljstvom trljati oni koji su posejali šećernu repu – em joj je cena dobra, em daje izdašan podsticaj proizvođačima. Cena joj je između 52 i 60 evra po toni.

Kako se može čuti od trgovaca i organizatora proizvodnje u Vojvodini, pšenica se i dalje kreće oko 21  najviše dostiže 22 dinara. Ne očekuju rast cena budući da je ima mnogo na lageru. a izvoz stoji. Ako pogledamo najnovija dešavanja na svetskom tržištu, reklo bi se da bi situacija mogla da se popravi, međutim, domaći trgovci su skeptični i dalje u tom pogledu.

Kada je o kukuruzu reč, i tu je slična situacija. Vrti se oko 21 dinar, a izvoz takođe ne ide. Stručnjaci i ratari očekuju da će ipak biti dobrog kvaliteta i da će koliko – toliko ratarima kompenzovati gubitak na pšenici.

Soja je od 57 do 60 dinara, a kako kažu trgovci, novi rod može se ugovoriti po 470 evra za tonu, što je, kažu, dobro. O suncokretu se otkupljivači još ne oglašavaju, a posrednici između uljara i ratara kažu da se može očekivati oko 350 evra po toni, pšreneo je portal Agrosmart.

B. K.