Za malinare i hladnjačare krediti Banke Poštanske štedionice nisu povoljni

Malinari i hladnjačari održali su predstavnicima Ministarstva poljoprivrede sastanak u Beogradu. Iako se činilo da se može naći neki izlaz iz krize dugovi u koje su ušli zbog maline koju imaju na zalihama i neplaćanja novca malinarima, doveli su ih do toga da haldnjačari razmišljaju o zatvaranju hladnjača i stopiranju otkupa.

Osim reči podrške Ministarstvo poljoprivrede nema  konkretna rešenja, a kredit o kome se pregovara s Poštanskom štedionicom, po hladnjačare, je vrlo nepovoljan.  

„Kada su nam dali uslove za kredit, došli smo do toga da naša malina koja se nalazi na lageru nije procenjena kao zalog ni jedan jedini dinar. Traženi su nam čvrsti kolaterali za dobijanje kredita.  Ne možemo da obezvredimo nacionalni proizvod da ne može da se založi ni za kakve pare“, istako je malinar i hladnjačar Boža Joković iz Arilja.

Osim Jokovića, i ostali hladnjačari su u nezavidnoj situaciji.

Zaključaka na satanku nije bilo, sem  što će se pokušati  novi sastanak s Poštanskom štedionicom, kako bi se poboljšali uslovi kreditiranja, makar za isplatu dugova iz 2022. godine, objavila je revija „Dobro jutro“.

B. K.