Zadružni savez Vojvodine: Poljoprivrednicima i zadrugama hitno potrebna pomoć za jesenju setvu

Poljoprivrednici i zemljoradničke zadruga usled višemesčnih izrazito niskih cena ratarskih proizvoda nalaze se u izuzetno teškoj situaciji, a ova godina  jedna je od najgorih za poljoprivredu u istoriji, saopštio je Upravni odbor Zadružnog saveza Vojvodine zahtevajući od nadležnih državnih organa  hitno donošenje mera koje bi pomogle poljoprivrednicima i zadrugama da obave predstojeću jesenju setvu ratarskih useva.

Među mnogobronim problemima  istaknuti su oni koji nastaju usled nemogućnosti poljoprivrednika da se razduže zadrugama za preuzete repromaterijale za obavljenu proizvodnju. To će se, rečeno je, neminovno odraziti na poslovanje zadruga, a naročito u situaciji kada   treba da se obezbede sredstva  za nova ulaganja za nabavku repromaterijala za jesenju setvu.

Kod zadruga koje su nabavile repromaterijale  za setvu, postoji mnogo manji interes proizvođača za nabavku deklarisanog semenskog materijala i drugih inputa, upravo zbog visokih gubitaka koje su ostvarili u tekućoj godini i nespremnosti za dalje zaduživanje.

„To će usloviti ogroman rast upotrebe nedeklarisanog semenskog materijala, smanjenu upotrebu mineralnog đubriva, itd., što će sve dovesto do niskih prinosa i niskog kvaliteta buduće proizvodnje“, kaže se u saopštenju ZSV.

Ocenjeno je da je potrebna hitna intervencija države kako bi se zaustavilo ekonomsko propadanje poljoprivrednih proizvođača i zemljoradničkih zadruga i stvorili uslovi da se jesenja setva obavi u skladu sa svim potrebnim agro-tehničkim merama, navodi se u saopštenju ZSV.

B. K.