Ivanišević: Klimatske promene menjaju sortiment vinove loze u Srbiji

Foto: Vino&Fino

S klimatskim promenama godinama se suočavaju i vinogradari, ali povećanje temperature vazduha, na šta se najčešće misli, nije jedina pojava koja nepovoljno utiče na vinovu lozu. Direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu  prof. novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Dragoslav Ivanišević kaže da se generalno gledano zbog klimatskih promena situacija dosta komplikuje za vinovu lozu. Ove godine je to možda najočiglednije, a procene su da će i u budućnosti biti sve češće ekstremnih situacija.

„Ako analiziramo poslednje tri decenije samo na području Sremskih Karlovaca gde Poljoprivredni fakultet ima ogledno dobro, uviđamo da je veća godišnja temperatura, kao i količina padavina, ali to povećanje nije ravnomerno raspoređeno. Prema podacima kojima raspolažemo, znatno se povećava količina padavina u vreme cvetanja, što može imati negativan efekat na vinovu lozu. Zbog toga smo imali velike probleme ove godine“. kaže Ivanišević.

Postavlja se pitanje kako reagovati u takvim izmenjenim klimatskim okolnostima i kakva sudbina zbog toga može da zadesi vinogradarstvo.

„Potpuno izvesno jeste promena sortimenta. Fruška gora jeste područje za crne vinske sorte do druge epohe zrenja, dok od belih mogu da se sade i one do treće epohe, ali se to polako menja. Pre 20 do 30 godina bila je dobro, možda i idealno podneblje za sorte poput traminca, sovinjon blana, međutim sada se one pomeraju na sever ili na ekspozicije koje nisu tipično, u vinogradarskom smislu reči, prema suncu. Neke sorte koje ranije nismo gajili ovde sada su dosta zastupljene poput kaberne sovinjona. Sortiment se polako menja, neće te promene ići brzo, ali u svakom smislu su neminovne“, rekoe je Ivanišević za „Dnevnik“.

B. K.