ZELENA TRANZICIJA U SRBIJI: Ulaganja u energiju sunca i vetra sve veća

Foto: Pixabay

Međunarodna agencija za energiju saopštila je da će ove godine ulaganja u solarnu energiju prvi put nadmašiti investicije u proizvodnju nafte. Na svaki dolar uložen u fosilna goriva 1,7 dolara ide u čistu energiju. I Srbija je zaokružila zakonske propise za povećanje zelenih megavata.

Energetska tranzicija ubrzava se i u Srbiji, a najveće interesovanje je za energiju sunca i vetra.

„Interesovanje investitora je ogromno, što pokazuje čak 20 gigavata podnetih zahteva za priključenja koji su podneti Elektromreži Srbije. To je dva puta više nego što Srbija sada ima u svom energetskom bilansu“, rekle je za RTS direktorka Udruženja obnovljivih izvora energije Srbije Danijela Isailović.

Zbog prihvata veće količine zelenih megavata evropske države intenzivno rade na jačanju prenosne mreže i međusobnom povezivanju. Proizvodnju struje iz vetra i sunca diktiraju vremenske prilike, pa se uporedo radi na razvoju neophodnih skladišta električne energije.

„Skladišta su veoma važna zbog  varijabilnosti klimatskih promena i stabilnosti ugovora o isporuci električne energije koja bi omogućila da se sa prihvatljivim cenama, sa dostupnim cenama električne energije za stanovništvo i privredu obezbedi proizvodnja iz obnovljivih izvora“, rekao je Nebojša Petrović, predsednik Crpskog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže.

      B.K.