U Kulturnom centru Zrenjanina u okviru tribinskog programa danas( 1. oktobar) održaće se tribina o genetski modifikovanoj hrani.
Tribina o genetski modifikovanoj hrani (GMO) treba da odgovore na sva pitanja i nedoumice iz ugla stručnjaka profesora poljoprivrede i biologa o prednostima i manama korišćenja u svakodnevnom životu.
Genetski modifikovana hrana je i dalje vrlo kontroverzna tema o kojoj su mišljenja podeljena, ipak, u svetu je sve više u upotrebi. Zagovornici GMO ističu da ovakvi usevi mogu da obezbede veće prinose, otpornost na bolesti, štetočine i klimatske promene, kao i da smanje upotrebu pesticida, što može doprineti globalnoj bezbednosti hrane.
S druge strane, protivnici upozoravaju na nedovoljno istražene dugoročne efekte po ljudsko zdravlje, potencijalno narušavanje biodiverziteta i rizik od monopola velikih biotehnoloških kompanija. Upravo zato GMO ostaje jedna od najvažnijih i najdiskutovanijih tema u savremenoj poljoprivredi i nauci.
Na tribini će govoriti Magdalena Lukić Gak i Sandra Karišić, profesori stručnih predmeta u Srednjoj poljoprivrednoj školi i Arijana Đurišić, diplomirani biolog. Moderator je Đorđo Prstojević urednik tribinskog programa Kulturnog centra.
K. R.





