ZSV: Inicijativa za osnivanje Fonda za zemljoradničke zadruge

Više od 60 zemljoradničkih zadruga iz Vojvodinbe nije moglo u proteklih šest godina da konkuriše na javne pozive Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu zbog visokih kriterijuma. Posebno zbog strogih konkursnih uslova nisu mogle da učestvuju zadruge koje imaju pod ratarskim kulturama više od 100 hektara zemlje.

„Zadruge su iskoristile svega 1,57 procenata novca namenjenih za podsticaje iz Pokrajine, a posebno su na konkursima bile u nepovoljnom položaju velike zadruge kojima je potreban novac za investicije, imaju veliki broj kooperanata i zaposlenih u odnosu na manje zadruge“, predočila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj na Stručnom skupu o investicijama u zemljoradničkom zadrugarstvu predstavajući elaborat Zadružnog saveza na tu temu.

Bizonj je navela da su zadruge najviše novca iskoristile na konkursima koji se odnose na navodnjavanje.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu Aleksandar Panevski istakao je da su preporuke Zadružnog saveza na mestu i da će ih Pokrajina prihvatiti, neke odmah,a neke tek od naredne 2025. godine.

„Jasno nam je kako smo radili i gde možemo biti bolji, dobili smo konkretne zaključke i neke od njih već sada u kratnom roku možemo da implementiramo a neke zahtevaju duže vreme. Ali već sada zadruge koje imaju iznad 100 hektara pod biljnom proizvodnjom moći će da konkurišu za podsticaje na javnim pozivima sekretarijata“, podvukao je Panevski.

Miloš Vuković, direktor Zemljoradničke zadruge u Baču, zadovoljan je elaboratom, ali je i izneo mišljenje da se o strogim uslovima na konkursima za podsticaje za zemljoradničke zadruge trebalo i ranije govoriti.

Izrazio je nadu da će se narednih godina se prepoznati rezultati onoga što je u elaboratu predloženo. Posebno je izdvojio predlog naveden u elaboratu da se osnuje Fond za zemljoradničke zadruge, objavio je Dnevnik.

B. K.