ZSV: Izašao Cenovnik mašinskih usluga za 2022. godinu

U izdanju Zadružnog saveza Vojvodine izašao je Cenovnik mašinskih usluga u poljoprivredi za 2022. godinu. Cenovnik sadrži nekoliko celina, a posebno su date cene rada pogonskih mašina, zatim kompletan rad kod osnovne obrade i đubrenja zemljišta, setve i sadnje, nege useva, žetve i berbe. Nisu izostavljeni ni radovi u višegodišnjim zasadima – voćnjacima i vinogradima kao posebna grupacija. Korisne informacije odnose se i na zalenu liniju, odnosno liniju za pripremanje stočne hrane, transport i logistiku i ostale radove koji nisu svrstani u ove kategorije.

Pored cena mašinskih usluga koje su preračunate i prilagođene za naše tržište u knjižici se nalaze i stručni tekstovi iz oblasti mehanizacije i biljne proizvodnje koji bi ratrima trebalo od pomoći u obavljanju poslova na njivama.

U knjižici je odštampan i podsetnik osnove sigurnosti u radu.

„Podsetnik je potreban jer treba imati u vidu da se dosta često dešava veliki broj povreda u poljoprivredi, pre svega zbog neadekvatne odeće, obuće, umora…“, rekao je autor publiakcije Petar Radić, savetnik za proizvodna pitanja Zadružnog saveza Vojvodine.

B. K.