ZSV: Zadruge u Vojvodini slabo (is)koristile sredstva za investicije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu

U okviru 50. Simpozijuma „Agro tehnika – precizna poljoprivreda“ na Zlatiboru, održan je okrugli sto na temu „Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine. Na skupu su predstavljeni zaključci i predlozi detaljne analize iz elaborata Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu  2018-2023 godine.

Predsednica Zadružnog savez Vojvodine mr Jelena Nestorov Bizonj, istakla je izuzetno nisku iskorišćenost sredstava od strane zadruga na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koje iznosi 1,57 procenta u odnosu na ukupno dodeljena sredstva po svim konkursima.

Nestorov-Bizonj identifikovala je razloge koji se pre svega odnose na nekonkurisanjne i ispunjavanje propisanih uslova konkursa i istovremeno dala predloge i prepourke za buduće konkurse, sa ciljem povećanja broja zadruga koje bi aplicirale na konkursima.

„Jedan se odnosi se na ukidanje ograničenja broja hektara pod određenim usevom za zadruga. Isto tako da se omogući zadrugama koje nemaju svoj RPG da učestvuje na konkursima pod određenim uslovima, kao i da se u vezi sa iskazanim potrebama zadruga uvede konkurs sa novom  namenom, za bespovratno podsticanje investicija za izgradnju i opremanje podnog skladišta i silosa“, rekla je predsednica ZSV.

Aleksandar Panovski, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu istakao je važnost izrade elaborate ZSV, što predstavlja pionirski projekat, sa ciljem da se naprave pozitivni koraci i promene kako bi se još bolje realizovale investicije u zadrugarstvu.   

B. K.