Počinje gradnja fabrike za preradu voća u Arilju

Foto: Pixabay

U Mađarskoj će se raditi dorada, dok je plan da u kasnijim fazama u Arilju bude kompletna proizvodnja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar prisustvovali su danas u Arilju polaganju kamena temeljca za fabriku za preradu voća „H&S“ Fruits, koja je zajednička investicija Srbije i Mađarske.

Nedimović je tom prilikom rekao da su prerada voća i izvoz u inostranstvo spas za poljoprivrednike u Srbiji, uz napomenu da će se u prvoj fazi u ariljskoj fabrici proizvoditi kaše i voćni koncentrati.

Prema njegovim rečima, u Mađarskoj će se raditi dorada, dok je plan da u kasnijim fazama u Arilju bude kompletna proizvodnja.

Ministar je rekao da je inicijativa za izgradnju fabrike potekla 2016. godine, kada je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, a da je tokom protekle godine Vlada Srbije tražila partnere, kompanije sa mađarske i srpske strane, koje imaju dobre rezultate i snagu da iznesu projekat.

Rezultat će biti izvoz koncentrata koji nastaje kao produkt prerade industrijske maline i drugog voća, naveo je Nedimović, i podsetio na to da je Vlada u januaru odlučila da za razvoj prehrambene industrije izdvaja poseban novac.

On je izrazio zahvalnost mađarskim kolegama koje su prepoznale Srbiju kao dobrog političkog partnera, dodajući da je ta zemlja izdvojila 32 miliona evra za investicije na Zapadnom Balkanu.

Levente Mađar je podsetio na to da je polaganje kamena temeljca za fabriku „H&S“ Fruits u Arilju rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske i želje da se mađarska ulaganja prošire i van AP Vojvodine.

On je poručio da investitori prepoznaju podršku koju Vlada Srbije pruža investitorima.

Odabrali smo poljoprivredu kao primarni projekat za ulaganja, rekao je Mađar i dodao da Budimpešta deli isti stav sa Srbijom da bez snažne industrije i ekonomije ne postoji jaka nacionalna svest i napredak.

Prema njegovim rečima, jačanju saradnje i prijateljstva dvaju naroda i vlada doprineće i zajednički poslovni projekti i investicije poput otvaranja ove fabrike u Arilju.

Memorandum koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu voća u Arilju potpisan je u Budimpešti 9. februara 2018. godine, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

MALINARI FORMIRALI SAVEZ ZA ZAPADNU SRBIJU

Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Užice“ iz Užica, „Podgolijski zdravi plodovi“ iz Međurečja, „Šabac“ iz Mačve, „Limska dolina – vilamet“ iz Priboja, „Studenica“ iz Ušća i „Spas“ iz Kraljeva osnovali su u Užicu Savez poljoprivrednih udruženja zapadne Srbije.

„Situacija koja se decenijama unazad odigrava ide na štetu srpske poljoprivrede i poljoprivrednika i neophodna je borba kroz udruženo delovanje. Udruženje nije formirano radi ostvarivanja političkih interesa i bavljenja politikom, već u cilju odbrane poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje“, navodi se u saopštenju Saveza malinara za zapadnu Srbiju.

Na sastanku Saveza razgovarano je o problemima malinara, o subvencijama koje se neredovno isplaćuju, o teškom položaju poljoprivrednih penzionera i nastojanju menjanja zakona koji se na njih odnosi.

Zauzet je jednoglasan stav da bi cena maline trebalo da bude 1,4 evra, odnosno 165 dinara sa tendencijom rasta, a navedeno je da će se sudbina malinara rešavati u martu, a ne da će se čekati sezona branja.