PKS: Od septembra slobodan protok brašna, šećera i ulja u okviru “Otvorenog Balkana”

Foto: pks.rs

“U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih namirnica”, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), navedeno je na sajtu Privredne komore.

Čadež je gostujući na RTS-u, najavio „to će biti potvrđeno sporazumom koji je u pripremi i biće potpisan u Beogradu u septembru. Govoreći o sastancima predstavnika država i administracija “Otvorenog Balkana” koji su održani u Tirani, Čadež je napomenuo da su se ti susreti ustalili i da se pre svakog samita radi na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

„U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike, ali i za pomoć u hitnim situacijama i zajedničkim radnim dozvolama. Taj sporazum sada je u fazi izrade i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru “Otvorenog Balkana” neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica”, rekao je Čadež.

Kako je navedeno, sporazum će imati i odredbu o zabrani reeksporta, kako ne bi dolazilo do nekih manipulativnih radnji.

„Ukidaju se i sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda“, istakao je predsednik PKS.

B. K.