Cene na berzama u periodu od 10. do 14. septembra 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: pad prometa, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Ovu nedelju na Produktnoj berzi karakteriše neubičajeno mali promet najtrgovanijih berzanskih roba. Pad cena i odsustvo potražnje za većim količinama uticao je na smanjeni obim prometa. Ukupan promet za ovu nedelju iznosi 175 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 3.465.000,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 94,53%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 95,11%.

Izveštaj Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) da se očekuje rekordni prinos kukuruza i soje iznenadio je mnoge učesnike na tržištu. Ruski izvoz pšenice pokazuje impresivan rast utovara od više od 50% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Cena pšenice ove nedelje beleži blagi pad. Ponude su se kretale u cenovnom opsegu od 18,00 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, kao i klauzule “gratis lager”. Pšenica novog roda SRPS kvaliteta prometovana je po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a (19,80 din/kg sa PDV-om), sa klauzulom “gratis lager” do 28.09.2018. godine.

Kukuruz nastavlja da beleži negativne cenovne trendove. Ponude kukuruza roda 2017. godine po ceni od 14,50 din/kg bez PDV-a (15,95 din/kg sa PDV-om) nisu pronalazile svoje kupce, što ukazuje na dalji pad cene ove žitarice.

Zrno soje je odsustvovalo iz berzanskog trgovanja ove nedelje. Ova uljarica već duži vremenski period beleži pad cene. Razlog za to je taj što su kupci bili spremni da plate 20-30 para nižu cenu od one po kojoj su prodavci nudili robu.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 13.09.2018. godine bio na nivou od 204,65 indeksnih poena što predstavlja pad za 0,42 procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,96%, a kukuruz je pojeftinio 4,87%.

Slaba konkurentnost američke pšenice na mađunarodnom tržištu dovela je do pada cena.

Očekivanje dobrog roda kukuruza u SAD dovelo je do pada cene ove robe.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,48%, a sojina sačma je poskupela 0,10%.

Soja je i dalje pod pritiskom trgovinskog sukoba između SAD i Kine.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica (decembarski fjučers) je pojeftinila 0,76%, a kukuruz je pojeftinio 2,78%.