Cene na berzama u periodu od 13. do 17. januara 2020. godine

Najvažnije iz protekle nedelje: rast cene kukuruza, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Rast cena i pad prometa primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležilo je proteklu nedelju na novosadskoj „Produktnoj berzi“. Prodavci robe su bili uglavnom suzdržani u iščekivanju boljih cena. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 275 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 5.522.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 69,44%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 64,47%.

Kukuruz je nastavio da beleži pozitivne trendove od početka godine. Prodavci robe su bili suzdržani što je praćeno malim obimom prometa. Ugovori za kukuruz su zaključivani u cenovnom rasponu od 15,50 do 15,60 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 15,57 din/kg bez PDV-a (17,12 din/kg sa PDV-om) što predstavlja rast od 3,78% u odnosu na prethodnu sedmicu.

Pšenica sa minimalnim proteinom od 13% je trgovana po jedinstvenoj ceni od 19,40 din/kg bez PDV-a, dok je za pšenicu sa hektolitrom od 70kg zaključen ugovor po ceni od 18,30 din/kg bez PDV. U odnosu na proteklu nedelju ponderisana cena hlebnog zrna je viša za 2,11%.

Slaba ponuda soje, odnosno iščekivanje prodavaca za boljom cenom nisu rezultirali ni ove nedelje realizacijom. Odsustvo ponude ukazuje na rast cena ove uljarice.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

PRODEX

Berzanski indeks PRODEX je na dan 16.01.2020. godine bio na nivou od 205,41, što predstavlja rast od 2,75 indeksnih poena.

SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,53%, a kukuruz je pojeftinio 2,03%.

Procena boljih prinosa kukuruza u SAD nego što je ranije procenjeno uticala je na kretanje cene.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja (martovski fjučers) je pojeftinila 2,06%, a sojina sačma (martovski fjučers) je pojeftinila 0,07%.

Nedoumice oko stvarnih rezultata potpisane prve faze trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, uticale su na kretanje cene.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,65%, a kukuruz je pojeftinio 0,87%.

Na cenu pšenice su uticali štrajkovi u Francuskoj koji ometaju dopremu robe do luka.

Komentari