Cene na berzama u periodu od 6. do 10. avgusta 2018.

Najvažnije iz protekle nedelje: rast cene pšenice, dešavanja na svetskim berzama

PROMET ROBA NA PRODUKTNOJ BERZI

Zbog aktuelnih dešavanja na svetskim tržištima pšenica je i dalje u fokusu trgovanja. Suša u EU, a pre svega Francuskoj i Nemačkoj je umanjila prinos pšenice. Procenjuje se da će u EU proizvodnja pšenice iznositi 136,6 mil t, što je smanjenje od 15 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, a što je najniža proizvodnja u poslednjih 6 godina. Sa druge strane, obilne padavine u Rusiji, Ukrajini i Rumuniji negativno su uticale na pšenicu. Na drugom kraju sveta, u Australiji, suša takođe uzima danak, pa su trenutne, doduše rane procene, da će rod u ovoj zemlji iznositi 20 mil t, u poređenju sa 21 mil t prošle godine i 31,8 mil t pre dve godine. Zbog svega ovoga, i na strani tražnje su povećane aktivnosti. Tako zemlje koje su tradicionalni kupci ove žitarice, poput onih na severu Afrike, na svetskom tržištu kupuju pšenicu kako bi stvorile zalihe.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 1.175 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 29.812.750,00 dinara. U odnosu na prethodnu sedmicu količinski obim prometa je manji za 28,57%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 4,76%.

Na domaćem tržištu pšenica nastavlja da beleži rastući trend. Hlebnim zrnom se trgovalo u rasponu od 18,50 do 18,80 din/kg bez PDV-a sa klauzulom „gratis lager do kraja avgusta“. Ponderisana cena ove nedelje je iznosila 18,50 din/kg bez PDV-a (20,35 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast cene za 2,78% u odnosu na prethodnu sedmicu.

Kukuruz ove nedelje beleži odsustvo trgovanja na organizovanom robno berzanskom tržištu. Ponude po cenama preko 16,00 din/kg bez PDV-a nisu pronalazile svoje kupce.

Zrno soje nakon više od dva meseca konstantnog pada, zabeležilo je pozitivan cenovni trend. Cena se kretala u rasponu od 36,50 do 37,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 36,96 din/kg bez PDV-a (40,65 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 1,26% u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne sedmice.

Raž je trgovana po jedinstvenoj ceni od 15,40 din/kg bez PDV-a (16,94 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:


PRODEX

Berzanski index PRODEX je na dan 09.08.2018. godine bio na nivou od 203,13 indeksnih poena, što predstavlja rast za 1,11 procentnih poena u odnosu na prethodnu nedelju.


SVETSKO TRŽIŠTE

Cene poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji na vodećim robnim berzama:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,71%, a kukuruz je poskupeo 0,71%.

Trgovci u Čikagu su bili oprezni pre objavljivanja mesečnog izveštaja Ministarstva poljoprivrede SAD.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,59%, a sojina sačma je poskupela 0,36%.

Objava lošijeg stanja useva soje u SAD od očekivanog dovela je do blagog rasta cene.

U Budimpešti u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je poskupeo 0,03%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 0,82%, a kukuruz (novembarski fjučers) je pojeftinio 2,68%.

Povećana procena roda kukuruza u EU je uticala na kretanje cene.