Tri glavna razloga što je važno osigurati poljoprivrednu proizvodnju

Poljoprivredu karakterišu visoki rizici u proizvodnji i stoga je ona znatno kompleksnija i zahtevnija od drugih delatnosti. Nažalost, mnoge od tih rizika nije moguće predvideti niti preduprediti. Glavni uzrok nesigurnosti poljoprivredne proizvodnje su iznenadni nepovoljni vremenski uslovi, što naročito važi otkako su nastupili uslovi globalne promene klime. Elementarne nepogode kao što su kiša, sneg, grad, kao i nedovoljna količina padavina, mogu dovesti do toga da poljoprivrednik preko noći ostane bez onoga što je godinama i godinama stvarao!

Poljoprivredno osiguranje – put do ekonomske stabilnosti proizvođača


Bilo da ste individualni proizvođač, zadrugar ili deo kompanije koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, svesni ste koliko je ulaganja i truda neophodno za održavanje poljoprivrednog gazdinstva. Tu je, naravno, i pitanje egzistencije, jer od poljoprivrede svi živimo. Poljoprivredno osiguranje stoga je uvek dobro rešenje i pametna investicija u budućnost. Troškovi osiguranja poljoprivredne proizvodnje zanemarljivi su u odnosu na koristi koje ono pruža osiguranicima. Mali iznosi na godišnjem nivou uloženi u osiguranje zaštitiće poljoprivrednog proizvođača u slučaju:
• štete usled elementarnih nepogoda, kao što su kiša, sneg, mraz, grad i dr.
• štete nastale usled suše, odnosno nedostatka vlažnosti zemljišta
• uginuća domaće životinje usled bolesti ili nesrećnog slučaja.

Subvencijama do povoljne premije i sigurne proizvodnje


Dodatni razlog za osiguranje je i izuzetno povoljna premija osiguranja koju država subvencioniše do čak 70% kako u slučaju osiguranja useva i plodova, tako i u slučaju osiguranja domaćih životinja.Ne treba zaboraviti velike poplave koje su nas zadesile 2014. godine, načinivši nepopravljivu štetu obradivom zemljištu, kao ni činjenicu da je gotovo svake godine rod malinjaka u Zlatiborskom okrugu desetkovan usled pojave grada. Suša takođe predstavlja ozbiljan problem za poljoprivrednu proizvodnju jer uzrokuje oko 70% štete na usevima, a očekuje se da, usled klimatskih promena, njene posledice budu sve ozbiljnije. Materijalna šteta nastala u pomenutim situacijama svakako nije zanemarljiva, naročito ukoliko se poljoprivrednik na vreme nije adekvatno osigurao.

Ne zanemarite ni mehanizaciju i ljudske resurse


Poljoprivredno dobro ne čine samo hektari obradivog zemljišta i stočarska stada. Velika su ulaganja i u stambene objekte, pomoćne zgrade, kao i u poljoprivrednu mehanizaciju. Zato je važno obezbediti i osiguranje za zaštitu stečene imovine, ali i osigurati mašine za obradu zemljišta i dodatno se zaštititi od potencijalnih rizika.
Poslovica kaže da loš vlasnik uzgaja korov, pametan obrađuje zemlju, a dalekovid odgaja radnika. Stoga ne treba zanemariti ni ulaganje u ljudske resurse u poljoprivrednoj proizvodnji, kao ni u njihovu zaštitu.

U sklopu tradicionalne majske akcije osiguranja poljoprivrede, Kompanija „Dunav osiguranje“ odobrava posebne pogodnosti koje uključuju 10% popusta na osiguranje useva i plodova i životinja, kako za fizička tako i za pravna lica.
Pored tih popusta, za istovremeno zaključivanje osiguranja od nedostatka vlažnosti tj. suše uz navedena osiguranja, za poljoprivrednike na teritoriji Vojvodine, Beograda i Mačve, Kompanija „Dunav“ odobrava dodatnih 15% popusta na premiju.
Više detalja o samoj ponudi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu www.dunav.com, kao i besplatnim pozivanjem Kontakt centra na telefonski broj 0800 386 286.