Roboti muzu i kontrolišu kvalitet mleka!

Olivera Latinović, Foto: AgroFin

Farma Olivere Latinović iz Nakova među prvima će do kraja godine dobiti robote za mužu krava najsavremenije nemačke tehnologije

Sa 160 krava holštajn frizijske rase, Olivera Latinović spada među najveće farmere u Severnobanatskom okrugu. Na njenoj farmi u Nakovu, mestu na samoj rumunskoj granici, dnevno se pomuze 1.500 litara mleka ekstra klase, koje u celosti otkupljuje „Imlek“. To je, između ostalog, bio jedan od razloga što je ovo domaćinstvo nedavno posetio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Tom prilikom najavio je dugoočekivani početak ulaganja države u digitalizaciju 15 farmi, po evropskom modelu.

-Farma Latinovića će, na osnovu svega što je do sada uloženo u nju, sigurno biti među prvima koja će do kraja godine dobiti robote za mužu krava najsavremenije nemačke tehnologije. Vrednost kompletne investicije je između 125.000 – 150.000 evra, finansiraće je otkupljivač „Imlek“, a država će učestvovati sa 60 odsto povraćaja novca, dok će preostalih 40 odsto duga, 60.000 evra, preuzeti vlasnica farme plaćanjem kroz isporuku mleka u narednih pet godina, istakao je Nedimović, dodajući da će ovaj obrazac ulaganja u digitalizaciju biti primenjen u još 14 farmi u Srbiji.

Olivera Latinović mlečnim govedarstvom bavi se već 15 godina, a istovremeno je potpredsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. Poput drugih farmera u Pokrajini, poslednjih godina ima sve veći problem sa nedostatkom radne snage, pa robotizaciju farme dočekuje sa velikim olakšanjem.

-U Evropi su, u što sam se uverila na brojnim stručnim ekskurzijama, sve veće farme manje-više digitalizovane i na najbolji način prate kvalitet dobijenog mleka i istovremeno zdravlje grla. Za svaku pohvalu je što je država prepoznala problem s kojim se naši farmeri suočavaju u svakodnevnom radu i što će nam pomoći da, sa ovom za nas skupom investicijom, modernizujemo proizvodnju i opstanemo na sve zahtevnijem tržištu mleka, kaže za AgroFin Olivera Latinović.

Olivera objašnjava da se odlučila za nemačku tehnologiju jer će joj aplikacija koju će koristiti omogućiti tačan uvid u to koliko je svaka krava na farmi dnevno dala mleka, i u kojoj količini.

-Istovremeno, digitalizovana tehnologija nam omogućava stalnu onlajn kontrolu pomuženog mleka iz svakog od četiri vimena krave. Sve eventualne sumnjive količine se automatski otklanjaju, a u laktofrize ide samo zdravo mleko, kaže Olivera i napominje da roboti kolstrum (prvo mleko krave koje sadrži najviše belančevina) usmeravaju u poseban rezervoar, a ovakvo mleko se koristi za ishranu teladi.

KONVENCIONALNA MUŽA JOŠ NEKO VREME

Na farmi u Nakovu svesni su da će za uhodavanje rada i robotizaciju muže, kao i za obuku zaposlenih za rad sa novim tehnologijama, biti potrebno vreme.

-Dok u potpunosti ne ovladamo digitalizacijom i radom robota, zadržaćemo na farmi još neko vreme konvencionalnu mužu kako se ne bi ugrozio proces proizvodnje i rokovi isporuke mleka, kaže Olivera Latinović, uverena da će robotizacija muže, u godinama koje dolaze, rad na farmi učiniti bržim, lakšim i efikasnijim.