Otvorena prva digitalna farma u Srbiji

Foto: Vlada Srbije

Farma će poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i „iz prve ruke“ nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas, u mestu Krivaja pored Bačke Topole, prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, koja predstavlja jedinstveni prostor na kojem se u pravom proizvodnom okruženju, na njivi, primenjuju najsavremenije tehnologije i mehanizacija.

Brnabić je tom prilikom objasnila da će farma poljoprivrednicima omogućiti da besplatno i „iz prve ruke“ nauče kako da smanje rizike u proizvodnji, troše manje vode i đubriva i ulože manje sredstava, a dobiju veće prinose.

Ona je poručila da otvaranje digitalne farme pokazuje da je Srbija lider u regionu i da može da postane lider u Evropi kada je reč o digitalizaciji i novim tehnologijama u poljoprivredi.

U tom smislu, premijerka je naglasila da se što pre mora izgraditi zgrada Instituta BioSens, koji će biti evropski centar naučne izvrsnosti, dodavši da će Vlada za to opredeliti 14 miliona evra.

Ana Brnabić, Foto: Vlada Srbije

Brnabić je naglasila da je važno da se završi projektna dokumentacija i da što pre krene gradnja koja će se završiti u što kraćem roku, istovremeno istakavši važnost povezivanja baze podataka u poljoprivredi kako bi se donosile efikasne odluke na bazi svih informacija.

Zato je Vlada donela zaključak da osnuje radnu grupu, na čijem je čelu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja će na tome raditi sa Institutom Biosens, dodala je premijerka.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je poljoprivreda u Srbiji važan pokretač i faktor razvoja, te da je u prethodnih nekoliko godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije udvostručen.

EU je danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija, ali i za dobrobit ekonomije i građana Srbije, naveo je Fabrici.

Unija će, kako je poručio, nastaviti da pruža podršku Srbiji u inovacijama, kroz projekat „Horizont 2020“, kao i podršku srpskoj poljoprivredi kroz IPARD program, kojim će se obezbediti 175 miliona evra podrške.

On je objasnio da je digitalnu farmu osmislio Institut BioSens iz Novog Sada, u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačem „Krivaja“, u okviru projekta ANTARES, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije.

Fabrici je podvukao da je upravo projekat ANTARES, koji obuhvata dva najznačajnija sektora – IT i poljoprivredu, primer dobre saradnje Srbije i EU.

Ovaj projekat EU i Vlada Srbije zajednički finansiraju sa 28 miliona evra, a cilj je da Institut BioSens postane naučni centar izuzetnosti koji će se baviti uspešno sa dva sektora i biti regionalni centar koji će okupljati poljoprivrednike, startap kompanije, stručnjake u saradnji u ovim oblastima, zaključio je on.

Na farmi će poljoprivrednici moći da nauče kako nove tehnologije mogu da im pomognu da unaprede proizvodnju – od pripreme zemljišta, setve, navodnjavanja, ishrane bilja, do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

Takođe, imaće mogućnost da se informišu i o primeni dronova koji mapiraju teren, prate rast kultura, okrivaju bolesti useva, jer kada se usevi posmatraju iz vazduha, vide se delovi parcele koji lošije napreduju, pa se mogu sprovesti lokalne mere.

Farma ima fizički deo – savremenu opremu, alate i mehanizaciju, ali i virtuelni, koji je platforma AgroSens za praćenje useva, koju poljoprivrednici koriste od oktobra.

Kroz tu platformu poljoprivrednicima su besplatno dostupni satelitski snimci Evropske svemirske agencije iz koje se na svakih pet dana može dobiti snimak parcele, na osnovu kojeg istraživači sa BioSens instituta daju izveštaj o stanju useva.

Može se, takođe, dobiti i vrlo precizna vremenska prognoza za određenu lokaciju, kao i meteo podaci o tome koliko je vode akumulirano na parceli.


FOTO GALERIJA

Premijerka Ana Brnabić na otvaranju prve digitalne farme u Srbiji (Foto: Vlada Srbije)