„Agrorazvoj – valjevske doline”: Za posticaje poljoprivrednicima izdvojeno 120 miliona dinara

Foto: Pixabay

Konkursi za dodelu sredstava za finansiranje kamata na poljoprivredne kredite, agrohemijsku analizu poljoprivrednog zemljišta, izvođenje radova na uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta kroz iskop, odnosno bušenje bunara u funkciji navodnjavanja, kao i vakcinacija ovaca protiv eterotoksemije, prvi su konkursi u ovoj godini koje je raspisao „Agrorazvoj –  valjevske doline“ iz Valjeva.

Raspisani su io konkursi za mere ruralnog razvoja – investicije u fizičku imovinu polkoprivrednih gazdinstava, odnosno za nabavku priplodnih grla mlečnih rasa goveda, ovaca i koza, kupovinu poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme, podizanje novih ili obnavljanje višegodišnjih zasada voća, hmelja i vinove loze, zatim opreme za pčelarstvo, plastenika, sistema za protivgradnu zaštitu; i meru podrške mladima u ruralnim područjima.

Agrarnim budžetom za 2024. godinu subvencije za poljoprivredu i ruralni razvoj u odnosu na prošlu godinu uvećane su za 20 miliona dinara. U gradskom bužetu u ovoj godini za podsticaje je izdvojeno 120 miliona dinara, što je značajno uvećanje sredstava, imajući u vidu da su pre četiri godine valjevski poljoprivrednici mogli da računaju na svega 30 miliona dinara.

„To je za svaku pohvalu. Ovaj budžet od milion evra zavređuje svaku pažnju, i naši poljoprivredni proizvođači su takođe zadovoljni. Mislim da će ove godine biti dovoljno sredstava za sve planirane podsticaje“, rekao je Goran Marjanović, direktor preduzeća „Agrorazvoj –  valjevske doline“.

B. K.